Boeken over HSP – Hoog Sensitieve Personen

Elaine N. Aron - Hoog sensitieve personen

Samenvatting - Boek meteen bestellen - Elaine N. Aron - Hoog sensitieve personen

 • Auteur: Elaine Aron
 • Nederlands
 • 308 pagina's
 • A.W. Bruna Lev.
 • augustus 2012

Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren HSP's. Veel HSP's zijn uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: HSP's hebben de neiging snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen. HSP's hebben vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen. Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een HSP, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor HSP's én voor de mensen in hun omgeving. Het boek bevat zelftests, veel praktijkgevallen en tips om met overgevoeligheid om te gaan, van onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden.

Boek meteen bestellen - Elaine N. Aron - Hoog sensitieve personen

Dit boek is al voor velen een eyeopener geweest. Klachten waar men zich al jaren voor schaamde werden ineens in een verrassend nieuwe en heldere context geplaatst. Dit boek bevat tips en adviezen voor het omgaan met overgevoeligheid, over hoe van je onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden. Vele tienduizenden mensen, waaronder Daphne Deckers, vonden in dit boek de (h)erkenning waarnaar ze op zoek waren.

Recensie(s)

Mensen die in hoge mate gevoelig zijn voor hun omgeving, kunnen daar behoorlijk veel last van hebben. De auteur, psycholoog, hoogleraar en schrijfster, is zelf wat zij noemt een hoog sensitief persoon (HSP). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 % van de bevolking hoog sensitief is: men is bewuster, gevoeliger, ingetogener dan anderen en daardoor sneller van slag door chaos, harde geluiden of mensenmassa's. De aanpak van het boek berust op vier pijlers: zelfkennis verwerven, een nieuw kader scheppen, oude wonden helen en omgaan met sensitiviteit. In tien hoofdstukken gaat de auteur in op 'de feiten' van het sensitief zijn en op 'de uitdaging' van een nieuwe manier van omgaan met eigen gevoeligheden. Een interessante benadering van het fenomeen dat veel mensen door hun constitutie snel last hebben van 'te veel stimulatie'. Het boek bevat tips en beschouwingen onder meer over medicijnen en over de ook aanwezige voordelen van een bovengemiddelde sensitiviteit.

Boek meteen bestellen - Elaine N. Aron - Hoog sensitieve personen

Elaine N. Aron - Het hoog sensitieve kind

Samenvatting - Boek meteen bestellen - Elaine N. Aron - Hoog sensitieve kind

 • Auteur: Elaine Aron
 • Nederlands
 • 379 pagina's
 • A.W. Bruna Lev.
 • januari 2013

Een Hoog Sensitief Kind (HSK) is bedachtzamer en gevoeliger en raakt makkelijker overmand door heftige emoties dan het gemiddelde kind. Hoewel een HSK vaak creatief en slim is, krijgt het geregeld het label angstig, geremd en zenuwachtig te zijn. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als 'probleemkind' wordt bestempeld, heeft Elaine N. Aron deze gids geschreven.
Het Hoog Sensitieve Kind bevat naast zelftests, casestudies en adviezen:

 • vier manieren om je HSK succesvol op te voeden in een niet-sensitieve wereld
 • hoe kun je een HS peuter en kleuter het beste kalmeren
 • hoe kun je vriendschappen en (school)reizen plezierig maken
 • hoe moet je omgaan met verschillende leeftijdsgroepen HSK
 • hoe kun je het beste omgaan met slaapproblemen en emotionele uitbarstingen

Boek meteen bestellen - Elaine N. Aron - Hoog sensitieve kind
Bestsellerauteur en psychotherapeute Elaine N. Aron laat in dit baanbrekende boek zien hoe ouders en leraren het hoog sensitieve kind, vanaf de geboorte tot aan de puberteit, het beste kunnen begeleiden.
Recensie(s)

Een Amerikaans populairwetenschappelijk opvoedingsboek over het hoog sensitieve kind. De schrijfster (zelf hoog sensitief, evenals haar zoon) is klinisch psychologe en psychotherapeute en doet al twaalf jaar onderzoek naar hoge sensitiviteit: een aangeboren karaktereigenschap bij 15-20 % van de kinderen. Hoog sensitieve kinderen observeren en reflecteren voor ze handelen, zijn zeer sensitief en raken snel overprikkeld. De juiste aanpak kan problemen voorkomen. In de eerste helft van het boek staat algemene informatie over hoog sensitieve kinderen en de invloed op het ouderschap: met vragenlijsten of kind en ouder hoog sensitief zijn.

De tweede helft, ingedeeld naar leeftijdsgroepen van baby tot jongvolwassene, geeft veel opvoedingsinformatie. Veel beschrijvingen, praktijkvoorbeelden en nuttige adviezen met als basis: versterken van de eigenwaarde, voorkomen van schaamte, op de juiste wijze corrigeren en bespreekbaar maken van hoge sensitiviteit. Afsluitend een lijst met twintig tips voor leerkrachten. Met Amerikaanse bronnenlijst. In de tekst staan geen verwijzingen naar de uitgebreide notenlijst. Het boek is duidelijk geschreven vanuit de Amerikaanse situatie, maar heeft Nederlandse ouders genoeg te bieden.

Boek meteen bestellen - Elaine N. Aron - Hoog sensitieve kind

Ted Zeff - Overlevingsgids Voor Hoog Sensitieve Personen

Samenvatting -  Boek meteen bestellen - Ted Zeff - Overlevingsgids Voor Hoog Sensitieve Personen

 • Auteur: Ted Zeff
 • Nederlands
 • 216 pagina's
 • Altamira-Becht
 • augustus 2005

Volgens recent onderzoek is ongeveer twintig procent van de bevolking een HSP, een Hoog Sensitief Persoon. Deze mensen zijn bovengemiddeld gevoelig voor zaken als harde geluiden, sterke geuren, fel licht, het gedrang van mensenmassas, enzovoort. Elaine Aron heeft in haar boeken de HSP op de kaart gezet, psycholoog Ted Zeff gaat nog een stapje verder en presenteert een praktische survival guide voor de HSP. Dit boek helpt de lezer onder meer: - te ontdekken wat het betekent om een HSP te zijn; - technieken aan te leren om te overleven in een doorgedraaide wereld; - om te gaan met geluidsoverlast en tijdsdruk thuis en op het werk; - hoe hij of zij meer ontspannen kan deelnemen aan het sociale verkeer. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met check lists; de vele praktijkvoorbeelden verhogen bovendien de leesbaarheid van het boek.

Boek meteen bestellen - Ted Zeff - Overlevingsgids Voor Hoog Sensitieve Personen
Recensie(s)

De auteur had in zijn jeugd last van angsten, spanningen en slapeloosheid. Tijdens zijn studie psychologie ontdekte hij pas dat hij een hoogsensitief mens was. Hij begon zijn levensstijl en gedrag langzaam te veranderen waardoor er minder prikkels binnenkwamen, werkte met ontspanningsoefeningen, paste zijn eetgewoonten aan enz. Daarnaast onderzocht hij holistische geneeswijzen en experimenteerde met alles wat positief kon zijn voor een H.S.P. Deze overlevingsgids bevat informatie over wat 'hoge sensiviteit' betekent, biedt een scala aan praktische technieken, waaronder specifieke meditatieoefeningen, methoden om de zintuigen tot rust te brengen, hoe opgewassen te zijn tegen tijdsdruk, conflicten te ontlopen of te hanteren, het creeren van harmonieuze relaties, omgaan met werkstress, een programma om beter te slapen, hoe je lichaam gezond te houden, hoe positief te zijn met je hoge sensiviteit. Tot slot benoemt hij passende alternatieve geneeswijzen. Een bijzonder praktisch boek, herkenbaar, positief en troostend, vol handige tips, originele oplossingen, een echte overlevingsgids in onze met steeds meer prikkels overladen wereld. Een aanrader voor H.S.P.s. maar zeker ook voor niet H.S.P.s. Met bibliografie.

Boek meteen bestellen - Ted Zeff - Overlevingsgids Voor Hoog Sensitieve Personen

Elaine N. Aron - Het werkboek voor Hoog Sensitieve Personen

Samenvatting - Boek meteen bestellen - Elaine Aron - Het werkboek voor Hoog Sensitieve Personen

 • Auteur: Elaine Aron
 • Nederlands
 • 366 pagina's
 • Arbeiderspers
 • oktober 2010

Een werkboek vol zelftests, ontspanningsoefeningen en visualisaties voor Hoog Sensitieve Personen (HSP's) waardoor deze beter met hun bijzondere eigenschap kunnen leren omgaan. Een praktische aanvulling op de eerder verschenen boeken van dé autoriteit op dit gebied, Elaine N. Aron. Het werkboek is bedoeld voor zowel individuele HSP's als werkgroepen.
Recensie(s)

Een werkboek vol oefeningen, zelftesten, ontspanningsoefeningen en visualisaties voor hoog sensitieve personen (HSP's). Het boek bevat een weelde aan oefeningen, die HSP's de kans geven hun specifieke problematiek nader te onderzoeken en leren kennen. Daartoe is veel belijnde invulruimte vrijgelaten om eigen ervaringen op te schrijven, maar dit kan natuurlijk ook gewoon op een apart vel papier. Het niveau van de oefeningen kan de lezer zo moeilijk of makkelijk maken als hij zelf wil. Ook indien men de oefeningen niet doet, valt er voldoende te lezen en te leren. Een praktische aanvulling op eerder verschenen boeken van de schrijfster over dit onderwerp, bijvoorbeeld 'Het hoog sensitieve kind' (2004), maar het is goed afzonderlijk te gebruiken. De auteur is universitair docente psychologie en psychotherapeute; ze organiseert workshops voor HSP's en publiceert artikelen over familierelaties. Kleine letter. De literatuurverwijzingen per hoofdstuk en de appendix over symptomen van posttraumatische stress-stoornis, depressie en dysthemie zijn gedrukt in een zeer kleine letter.

Boek meteen bestellen - Elaine Aron - Het werkboek voor Hoog Sensitieve Personen

Elaine N. Aron - De kracht van zelfwaardering

Samenvatting - Boek meteen bestellen - Elaine Aron - De kracht van zelfwardering

 • Auteur: Elaine Aron
 • Nederlands
 • 284 pagina's
 • Archipel
 • mei 2009

Elaine N. Aron deed tien jaar lang onderzoek naar de twee meest fundamentele sociale instincten waarmee we de wereld tegemoet treden: vergelijken en verbinden. Hoe vaak meten we onszelf niet af aan anderen om erachter te komen waar we staan? Even vaak als we naar verbinding zoeken door onze genegenheid uit te drukken, zodat we ons deel van een groter geheel, en dus veilig voelen. Aron maakt duidelijk dat deze oerinstincten hun functie hebben, maar elkaar en dus ons, ook aardig in de weg kunnen zitten.

Boek meteen bestellen - Elaine Aron - De kracht van zelfwardering

Recensie(s)

Een praktisch zelfhulpboek over zelfwaardering. Volgens de auteur heeft iedereen een ondergewaardeerd ik. Dat je jezelf onderwaardeert, komt door rangordening. De auteur betoogt dat je deze rangordening kunt veranderen naar verbondenheid als je weet welke trauma's je hebt opgelopen en welke zelfbeschermingen je hierdoor onbewust gebruikt. Hiervoor biedt het boek handige oefeningen - bijvoorbeeld het aankruisen van lijstjes - om te bepalen in hoeverre je jezelf onderwaardeert. Een groot deel van het boek gaat in op de zogenaamde actieve verbeelding om 'de onschuldige' te leren kennen. In het begin is deze methode ietwat onduidelijk, maar na een paar theoretische hoofdstukken komt de praktische toepassing adequaat aan bod. De Nederlandse vertaling is niet overal passend - de ondertitel dekt de lading niet geheel en sommige zinnen zijn ietwat krom. Aan het eind is een hoofdstuk gewijd aan de vraag hoe je een goede therapeut vindt. De auteur is een van de belangrijkste wetenschappers op het gebied van de psychologie van relaties en schreef eerder onder meer over hoogsensitieve personen.

Boek meteen bestellen - Elaine Aron - De kracht van zelfwardering

Ted Zeff -Werkboek Voor Hoog Sensitieve Personen

Samenvatting - Boek meteen Bestellen - Ted Zeff - Werkboek Voor Hoog Sensitieve Personen

 • Auteur: Ted Zeff
 • Nederlands
 • 216 pagina's
 • Altamira-Becht
 • juli 2007

Tips, trucs en oefeningen voor Hoog Sensitieve Personen

Na zijn succesboek Overlevingsgids voor Hoog Sensitieve Personen (inmiddels 3de druk) komt Ted Zeff nu met het Werkboek voor Hoog Sensitieve Personen. In de vorm van 52 weekprogramma's biedt hij een schat aan tips, trucs en oefeningen die hsp's kunnen gebruiken om de innerlijke rust te vinden die ze nodig hebben. Per week staat één aspect van overstimulatie centraal, zoals dat voorkomt in het dagelijks leven.

Recensie(s)

Boek meteen Bestellen - Ted Zeff - Werkboek Voor Hoog Sensitieve Personen

De psycholoog en auteur van 'Overlevingsgids voor hoog sensitieve personen'* gaat in dit boek uitvoerig in op de dagelijkse praktijk van hoog sensitieve personen. In dertien onderdelen geeft hij oefeningen, tips, inzichten en praktische adviezen hoe deze gevoelige mensen om kunnen gaan met bijvoorbeeld ingesleten gewoonten, gevoel van eigen waarde, diverse dagschema's, de zintuigen, stress, spiritualiteit en werk. Bij de onderverdeling van deze thema's deelt de auteur deze bovendien in naar de 52 weken van het jaar. Zo is er voor elke week van het jaar een oefening om de aangeboden hulp in dit werkboek een praktische invulling te geven. Het aantal weken per onderdeel varieert van drie tot vijf weken. Met een inhoudsopgave, dankwoord en inleiding en een afsluiting met onder meer informatie over (Nederlandse) websites. Een uitermate praktische gids waarin de lezer steeds gericht een thema naar believen kan aanpakken. Achterin is beknopte informatie over de auteur opgenomen.

Boek meteen Bestellen - Ted Zeff - Werkboek Voor Hoog Sensitieve Personen

Elaine N. Aron - Hoog sensitieve personen in de liefde

Samenvatting - Boek meteen bestellen - Elaine Aron - Hoog sensitieve personen in de liefde

 • Auteur: Elaine Aron
 • Nederlands
 • 333 pagina's
 • A.W. Bruna Lev.
 • januari 2013

Word je makkelijk verliefd, maar ben je tegelijkertijd bang voor intimiteit? Word je moe van al die opmerkingen dat je 'te gevoelig' bent? Heb je moeite om respect op te brengen voor je meer rationele partner? Of heb je al besloten dat liefde voor jou als HSP'er niet is weggelegd?
Met Hoog Sensitieve Personen in de liefde heeft Elaine N. Aron een praktisch zelfhulpboek geschreven voor HSP'ers die op zoek zijn naar een gelukkige, gezonde en romantische relatie, met of zonder een HSP'er als partner. Aangevuld met verhelderende zelftesten en resultaten uit de baanbrekende onderzoeken die Aron heeft gedaan op het gebied van intimiteit en persoonlijkheidsontwikkeling is Hoog Sensitieve Personen in de liefde een betrouwbare gids voor elke HSP die op zoek is naar echte liefde.
Boek meteen bestellen - Elaine Aron - Hoog sensitieve personen in de liefde

Recensie(s)

Er is een definitie voor mensen met een aangeboren, hoge sensitiviteit: HSP: hoog sensitief persoon. Die persoon is geboren met een zenuwstelsel dat genetisch zo is ontworpen dat het gevoeliger is voor subtiliteiten en meer geneigd tot een diepzinnigere bespiegeling van de eigen innerlijke ervaringen. Daardoor is die persoon sneller overvoerd door gebeurtenissen en prikkels van buitenaf. Dit boek gaat over hoe dit verschijnsel of deze eigenschap uitpakt in een liefdesrelatie. Het is bestemd voor mensen die hoog sensitief zijn en daar problemen mee kunnen hebben in hun relatie(s). De schrijfster is een psychotherapeute die zelf een HSP is en die tijdens een eigen therapie tot die ontdekking kwam. Haar bevindingen zijn gebaseerd op verder onderzoek van dit verschijnsel. Er staan enkele testen in het boek om zelf na te gaan hoe het bij de lezer zit. Een HSP kan diep verliefd zijn, intens beminnen en genieten, maar zich ook sterk ergeren en aan iets storen. Aron vertelt hoe je toch tot een bevredigende en stabiele relatie kunt komen. Het boek is concreet en pragmatisch, ook voor andere mensen dan hoog sensitieven.

Boek meteen bestellen - Elaine Aron - Hoog sensitieve personen in de liefde

Elaine N. Aron - Hoog Sensitieve Personen En Pyschotherapie

Samenvatting

Hoog sensitieve personen hebben moeite de grote hoeveelheid prikkels die dagelijks op hen afkomt, te verwerken. Veel HSPs ondervinden hierdoor problemen op het werk.
Barrie Jaeger bespreekt op een creatieve manier hoe je als HSP goede grenzen kunt creëren, stress binnen de perken kunt houden, hoe je dingen kunt vragen waaraan je behoefte hebt, en hoe je erachter kunt komen wanneer het tijd is op te stappen en waar je bij een volgende baan op moet letten. Hierbij gebruikt ze drie originele concepten: Sleur, Professionaliteit en Roeping, die de kern van dit boek vormen.

Barrie S. Jaeger
Blijf je werk de baas voor hoogsensitieve personen - Boek meteen bestellen

Recensie(s)

Twintig procent van de bevolking is een HSP (hoog sensitieve persoon) en heeft moeite met het verwerken van een grote hoeveelheid prikkels of intense prikkels. Om die reden voelen ze zich anders en kunnen ze gaan piekeren en daardoor hebben ze weer meer last van stress, burn-out, chronische vermoeidheid etc. Met veel voorbeelden omschrijft de auteur wat hoogsensitiviteit inhoudt en welke vormen van stressmanagement daar het beste bij passen. Doel is het verbeteren van stressmanagement, zelfactualisering en om meer respect en waardering te krijgen. Vernieuwende bijdragen zijn de indeling van werksituaties en de nadruk op zelfstandig werken, aldus Elaine Aron, schrijfster van het voorwoord en bedenkster van het begrip HSP. Door in de ik/wij-vorm te schrijven en het te grote aantal voorbeelden wordt het boek soms langdradig of zeurderig en daardoor alleen interessant voor HSP-aanhangers. Mannen zullen zich niet gemakkelijk herkennen in de voorbeelden, die voor 99 % betrekking hebben op vrouwen. Het verband met emotionele intelligentie, flow en de behoeftenpiramide wordt alleen aangestipt.

Redactie

Barrie S. Jaeger
Blijf je werk de baas voor hoogsensitieve personen - Boek meteen bestellen

Ted Zeff - De Sterke, Gevoelige Jongen

SamenvattingBoek meteen bestellen - Ted Zeff - De Sterke, Gevoelige Jongen

 • Auteur: Ted Zeff
 • Nederlands
 • 224 pagina's
 • Altamira-Becht
 • juli 2011

Is je zoon gevoelig voor lawaai, geweld en mensenmassa's? Is hij bang voor nieuwe situaties en trekt hij zich kritiek erg aan? Dan bestaat de kans dat hij hooggevoelig is. Voor zachtaardige jongens is het niet altijd even makkelijk om op te groeien in een wereld waar de nadruk ligt op stoer doen, agressiviteit en het verbergen van je gevoel. In de sterke, gevoelige jongen beschrijft Ted Zeff hoe je als ouder of docent deze jongens kunt helpen een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, zodat ze zelfbewuster worden en zich beter op hun gemak voelen op school, met vrienden en later in de maatschappij. Ook geeft dit boek aanknopingspunten voor hooggevoelige mannen om inzicht te krijgen in moeilijke situaties uit hun jeugd of in hun huidige volwassen leven.

Boek meteen bestellen - Ted Zeff - De Sterke, Gevoelige Jongen
Recensie(s)

De auteur interviewde in vijf landen in totaal dertig 'hoogsensitieve' mannen die al in hun jeugd bang waren voor veel prikkels, nieuwe situaties op school en de omgang met anderen. Dit alles tot in hun volwassenheid. Het boek richt zich op opvoeders zoals ouders en leraren die vele adviezen krijgen hoe met hun zonen en leerlingen vanaf de vroegste jeugd om te gaan en hen te helpen in de sociale context van school en vrienden, met als doel hun zelfbewustzijn en gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. De stelling is dat 'hooggevoelige' jongens die opgroeien in een stressrijke, niet ondersteunende omgeving meer risico lopen later depressief, bang en verlegen te worden. Een tweede axioma is dat de westerse cultuur vijandig staat ten opzichte van gevoeligheid en stoer gedrag als mannelijk blijft zien. De actuele discussie over de mate van 'nature' of 'nurture' blijft onderbelicht: word je hoogsensitief geboren of door de opvoedingsstijl en de invloeden van je omgeving zo gemaakt?

Boek meteen bestellen - Ted Zeff - De Sterke, Gevoelige Jongen