Hoogsensitieve persoon – wie is dat?

HSP wat is dat?

Hoog sensitieve personen HSPUiterst gevoelige mensen (Hoog Sensitieve Personen) kunnen jaren denken dat er met hen iets geestelijk of lichamelijk mis is. Zij kunnen veel tijd, geld en energie besteden zittend in spreekkamers van de artsen op zoek naar genezing voor kwalen om daarna te horen dat alle kwalen simpel afkomstig zijn van stress en vervolgens te horen dan ze meer rust nodig hebben, of ze krijgen te horen dat ze depressief zijn en moeten antidepressiva gebruiken, die, trouwens vaak leiden tot meer negatieve symptomen.

Ik ben zelf een levende voorbeeld. Van mijn jeugd dacht ik dat met mij iets mis is, dat ik niet in deze wereld past en dat mijn ouders eigenlijk niet mijn ouders zijn maar dat ze mij in ziekenhuis per ongeluk in de box bij mijn moeder gestopt hebben. Terwijl ik echt hele leuke ouders heb :-).

Wanneer je dan van de doctor hoort dat er niets mis met je begin je nog meer te twijfelen aan je zelf. Eigenlijk verlangde ik toen om een van andere ernstige ziekte te krijgen dan had ik tenminste geoorloofde reden en iedereen kom mij dan begrijpen. Terwijl het beste op dat moment, is accepteren dat je anders bent, dat je niet gek bent, en dat wat je werkelijk bent gewoon sensitiviteit of overprikkelbaar bent .

Om mijzelf te accepteren heeft heel wat jaren en pijn gekost.

Test hier of  je een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent. Hoogsensiviteit test.
Test hier of  je een Hoog Sensitief Seaker (HSS) bent. Hoogsensiviteit seaker test.

Wat maakt dat over-prikkelbaarheid overgaat in allerlei ongemakken en soms ook ziektes?
Als je langdurig blootgesteld bent aan overprikkelingen, bijvoorbeeld: werken in de omgeving met veel geluid, ploegendiensten draaien etc. Overprikkelingen leiden tot stress en Cortisol (stres hormoon) toename. Daardoor word het endocriene systeem (hormoonstelsel) moe en de hele biochemie in het lichaam slaat op de kop. Cellen krijgen niet genoeg glucose voor energie zodat je je dan heel moe voelt.

Spieren / gewrichten worden pijnlijk, ontstekingen groeien en het lichaam raakt uitgeput. Immuun systeem wordt zwakker en stress-symptomen groeien.

Vaak wordt je ook angstig en je krijgt allerlei medicijnen voorgeschreven. Maar medicijnen werken niet, het verminderen van stimulatie en een gebalanceerd leven in alle opzichten wel.

Wat is stress, eigenlijk?

Stress wordt beschouwd als een gebeurtenis, handeling of gedachte die vereist dat we veranderen of aan te passen. Stress kan worden door persoonlijke, fysieke of omgevingsfactoren veroorzaakt. Iets stress in ons leven, is gezond. Het helpt ons om gefocust te blijven, te leren wie we zijn als individuen, om beslissingen te nemen, tot actie (of niet actie ondernemen) te komen, en te groeien.

Er zijn zowel positieve als negatieve stressoren. Voorbeelden van positieve spanning zou kunnen zijn: winnen van een tennistoernooi, verliefd worden, organiseren van een succesvol feest, of een vakantie reis voor een paar dagen/weken.
Veel mensen denken dat negatieve stress over financiële problemen, relatieproblemen, schreeuwende kinderen, lekke banden, spitsuur, of veeleisende bazen gaat. Hoewel deze dingen zeker tot negatieve emoties kunnen leiden, zijn ze niet per se ziekmakend. Dit is gewoon de stress die je helpt voort te bewegen in het leven.

Wat is Negatieve stress echt?

Negatieve stress is slecht voor hoogsensitieve personenHieronder zijn voorbeelden van persoonlijke stress die leiden tot over-prikkeling en die snel tot uitputting lijden van een HSP:

 • voortdurende negatieve relaties,
 • problemen met de buren,
 • hyperactieve of luide kinderen en volwassenen op een regelmatige basis (regelmatige geschreeuw van dronken vader, huil baby etc),
 • ruzies en conflicten in relaties, en
 • negatieve houding in het algemeen.

Andere oorzaken van persoonlijke stress zijn negatief denken, perfectionisme, slachtoffer mentaliteit, Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en gegeneraliseerde angststoornis (GAD). Deze laatste oorzaken worden beschouwd als mind-gebaseerde stoornissen, vaak gerelateerd aan trauma en misbruik.

Persoonlijke stress is meestal door de HSP zelf opgelegd door negatieve patronen en ontevredenheid. En, als je je eigen gevoelige aard negeert en probeert de persoon te zijn die iedereen wil dat je bent dat creëert spanning en pijn, zowel emotioneel als fysiek.

Ook belasting vanuit omgeving veroorzaakt bij HSP stress: Lawaai, harde geuren, extreme temperaturen, heldere en levendige kleuren, bewegingen, mensenmassa’s, tv’s, stereo-installaties, computers, computerspelletjes, luide apparaten, synthetische stoffen, chemicaliën, giftige stoffen, schimmels, pollen, luchtvervuiling, en huidschilfers van huisdieren.

Test hier of je een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent. Hoogsensiviteit test.
Test hier of je een Hoog Sensitief Seaker (HSS) bent. Hoogsensiviteit seaker test.

De stress die doden kan – Verveling

Verveling - kan schadelijk als Stress zijnTe weinig stimulatie is ook een probleem voor Hoog Sensitieve Personen. Met andere woorden, verveling. Soms, in het leven, is het niet de stress van de dingen die gaande zijn en gebeurt zijn in je leven, maar de stress van wat er niet gebeurt is. Wanneer dat wat je doet geen voldoening geeft of je hebt gevoel dat je niet voldoende tot uitdrukking kan komen (gevoelige mensen zijn erg creatief), veroorzaakt dat enorme stress. Voortdurend vervelen en zonder positieve stimulatie en / of richting is een sleur. Het leidt tot het proberen om bezig te houden omwille van het bezig zijn (niet per se productief zijn; je wordt geleefd i.p.v. dat je leeft), en dat is voor een HSP dodend.

Als je in een relatie of situatie bent beland die somber is moet je die zo snel mogelijk veranderen. Verveling eindigt in een sleur en somberheid zal ertoe leiden dat je contact verliest met je eigen waarden en wie je werkelijk bent, en dat zal weer leiden tot meer verveling en sleur. Deze vicieuze cirkel leidt tot een gevoel van nutteloosheid, burn-out, een gevoel van gebrek aan betekenis of doel, hopeloosheid, en dat veroorzaakt depressie en pijn.

Aanhoudende stress is gevaarlijk, niet alleen omdat het leidt tot verveling, maar omdat het een gift is voor immuunsysteem, veroorzaakt versnelde veroudering en vervroegd overlijden. Ik noem het ziel – – moord.

Echter, 50% van alle spanning wordt eigenlijk veroorzaakt door fysieke factoren met betrekking tot leefstijl, dieet en voeding, en je zintuigen. Gezondheid en welzijn start met voeding.

Als je jouw lichaam niet de juiste voeding geeft, heeft deze geen kans om zichzelf fysiek of mentaal te verdedigen. Dit kan leiden tot geestelijk verval. Slechte voedingskeuzes is niet gezond. Het voedt slechts stresshormonen, wat leidt tot angst, stress syndromen en ziektes.

Wanneer je stappen onderneemt om de fysieke kant van je leven te beheren door middel van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en minstens zeven volle uren van regelmatige slaap, meer dan 50% van stress zal verdwijnen.

Emoties zijn moleculen Energie

Emotion is energy in motionAls je gestrest bent, of het nu om goede of slechte stress gaat, adrenaline wordt in de bloedbaan vrijgegeven door de bijnieren om je lichaam klaar te houden voor wat daarna komt door gebruik te maken van de ‘vlucht, bevriezen, of vecht’ syndroom, dat is een eeuwenoude, overlevingsstrategie, die ingebouwd is in ons lichaam bedoeld om ons te beschermen tegen onze vijanden. Hoewel de echte dinosaurussen lang geleden uitgestorven zijn, hebben we nog steeds moderne dinosaurussen (stressoren in het leven) die ons proberen te verslinden. Stress beïnvloedt lichaam en de hersenen chemie. Na verloop van tijd, onopgeloste emoties van lopende stress (een constante staat van de vlucht, bevriezen of vechten) creëert blokkades in ons energienetwerk (onze chakra’s en energie meridianen) en het creëert allerlei fysieke symptomen.

Vaak uit zich dat als: prikkelbare darm, hoofd-of spierpijn, chronische pijn, angst, hyperactiviteit, slapeloosheid, paniekaanvallen of depressie als het iets met je emoties te maken heeft (blij, verdrietig, gefrustreerd, boos, hoopvol, etc.).

Maar emoties zijn, inderdaad, stukjes energieke expressie op zoek naar een uitlaatklep en wanneer gevoelens onopgelost zijn gelaten of verkeerd geadresseerd ervaren wij lichamelijke klachten. En, de reden dat onze emoties spelen zo’n grote rol bij de ziekte is te wijten aan de invloed die emoties hebben op ons immuunsysteem en bepaalde organen.

Organen die Corresponderen met Emotionele stress:

 • Borst / longen: Liefde, verdriet en droefheid.
 • Voeten: je durft niet opkomen voor wat je gelooft te zijn
 • Nekklachten: Het hart en de geest niet in afstemming.
 • Schouders: dragen van lasten en het gewicht van de hele wereld.
 • Ogen: Het hebben geen inzicht in de richting van je doel in het leven hier op aarde.
 • Rug en benen: geen financieel of emotionele ondersteuning.
 • Maag: Gevoel dat je geen controle hebt.
 • Knieën: geen vertrouwen in Universum.
 • Lever: Rondlopen met woede.

Test hier of je een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent. Hoogsensiviteit test.
Test hier of je een Hoog Sensitief Seaker (HSS) bent. Hoogsensiviteit seaker test.

Stress Syndromen en HSP

Hoog sensitieve persoon en stressWanneer een symptoom of groep van symptomen geen aanwijsbare oorzaak hebben, worden ze een syndroom genoemd, wat betekent dat er geen oorzaak bestaat. Medisch gezien zijn de symptomen of aandoeningen overwogen idiopathisch, wat betekent dat het ontstaan van een onbekende oorzaak heeft. Dat is natuurlijk niet zo, er is een oorzaak voor alles 🙂 !
Hieronder geef ik een lijst van symptomen en syndromen waarmee HSP mensen vaak geconfronteerd worden en geef ik gedetailleerde beschrijvingen, mogelijke oorzaken, gerelateerde chakra’s, en natuurlijke remedies die kunnen helpen terwijl artsen niets tegen die symptomen kunnen doen.

Van deze syndromen, is het belangrijk te vermelden dat alle, met uitzondering van Herpes en menopauze (die niet syndromen zijn) kunne veroorzaakt worden door hormonale disbalans die in verband is met de schildklier en / of de bijnieren.

Zelfs de recidieven en negatieve symptomen van Herpes en menopauze kunnen worden verminderd, voorkomen, en omgekeerd, wanneer de hormonen van deze twee klieren in evenwicht komen.

Lijst met Syndromen

 • Bijnieren Uitputting – veroorzaak gespannenheid (makkelijk schrikken), prikkelbaarheid, hersenen mist, vermoeidheid, pijn en slaapproblemen.
 • Angst, fobieën, Depressie – Angst, nervositeit, depressie, paniekaanvallen, sociale fobie en / of agorafobie.
 • Prikkelbare mond syndroom (Aften in de mond) – Een brandend of stekend gevoel van de tong, het tandvlees, of gehemelte alsof het verbrand is.
 • Chronische Pijn en / of Hoofdpijn – Hoofdpijn, nek-of rugpijn, spierpijn, gewrichtspijn, artritis, maagpijn, of zwerven .
 • Chronische Vermoeidheid – Vermoeidheid en uitputting waardoor je niets kunt doen.
 • Droge mond – Het hebben van droge ogen, mond of neus op regelmatige of terugkerende basis.
 • Fibromyalgie – wijdverspreide pijn in de spieren, gewrichten en weefsels die uw activiteiten beperken meer dan vermoeidheid.
 • Herpes Virus, koortsblaasjes en gordelroos – Terwijl Herpes een overdraagbare aandoening is en geen stresssyndroom, HSP Mensen lijden vaker onder Herpes uitbraken als gevolg van gevoeligheid voor stress.
 • Prikkelbare darm – Maagpijn, gassen, opgeblazen gevoel, constipatie en / of diarree (of afwisselend).
 • Prikkelbare Blaas – Blaas en / of urethrale pijn, frequent urineren en / of incontinentie.
 • Menopauze – Terwijl de menopauze niet een stresssyndroom is, veel Hoog Sensitieve Vrouwen hebben meer klachten dan anderen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid, hartkloppingen, vaginale klachten, vaginale verzakking of droge huid, of problemen met haaruitval.
 • Myofasciale Pijn Syndroom (onder chronische pijn en / of hoofdpijn)
 • Slaapstoornis (met inbegrip van Seasonal Affective Disorder & Rusteloze benen syndroom) – Verstoorde slaap van stoppen van de ademhaling, snurken, schokkerige bewegingen, slapeloosheid, nachtmerries, of rusteloze benen.
 • Tinnitus, Menière & Duizeligheid – Verontrust door volheid, rinkelen, zoemen, pulserende, of snorrende geluiden in je oor (en), of verlies van gehoor, duizeligheid, verlies van evenwicht.
 • Vaginose & Vaginitis – ongemakken met vaginale of penis jeuk, pijn, afscheiding, geur, irritatie of pijn tijdens de geslachtsgemeenschap.

Ik zal in de toekomst meer aandacht besteden aan de bovengenoemde syndromen en ongemakken.

Test hier of je een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent. Hoogsensiviteit test.
Test hier of je een Hoog Sensitief Seaker (HSS) bent. Hoogsensiviteit seaker test.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

AGENDA

Thuis in mijn lichaam volgers

Volg ons op Twitter

Top berichten

Onze aanbevelingen